Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

MTK legendárium | 290. rész

Publikálva: 2023.09.11 Frissítve: 2023.09.08 MTK Budapest

Az MTK-alapító Szekrényessy Kálmán élete. „A sportfogadás alapítója is Szekrényessy volt” 71. rész.

Görkorcsolya

Magyarországon a kerékkorcsolyázás, vagy ahogyan ma nevezik, görkorcsolyázás meghonosítója is Szekrényessy Kálmán volt. Sportlapjában éveken át folytatott egyoldalú küzdelmet e sportág elfogadtatásáért. Az 1888-as hírlapi beszámoló szerint azonban még ekkor is igen nehezen terjedt a fiatalság körében:  

Még mindig csak óhaj, hogy Budapesten az oly szép és testedző kerék-korcsolyázás tért foglaljon. Pedig valóban megfoghatatlan az a közöny, mellyel e sport iránt nálunk viseltetnek.


A folytatás – hála Szekrényessynek és a hozzá hasonló áldozatkész klubtagoknak – bíztatóbban alakult, így idővel a kerék, vagy másnéven görkorcsolya Nyugat-Európa után nálunk is megbecsült sportággá válhatott.

Távlovaglás

Az MTK-alapító ezen a téren is az úttörők közé tartozott. Különösen katonai szolgálatai alatt gyakorolta, és nem kis szerepe volt abban, hogy idővel önálló sportnemnek számított a távlovaglás. Szekrényessy ezen a területen rekordfelállítással igyekezett a közönyt áttörni, ami bizonyos mértékben sikerült is. Természetesen mindezt jó ötvözte az angol szellemű fogadási rendszerrel. Minderről ő maga így vall: „Nagy távlovaglásomat (Tarnopolból –Lembergbe) dombos terepen, csak egy lovon 16 órán belül, mintegy 18 ½ mérföld megtételével megnyertem.

Hegymászás.

Egész életén át nagy kedvvel gyakorolta a hegymászás sportját, sőt arra szerelmét, Háczky Laurát is megtanította, ki ily módon egyik első női hegymászóink közé sorolódott. Szekrényessynek köszönhetően e téren nem kisebb teljesítményt tudhatott magáénak, mint a Mont Blanc mellékcsúcsának megmászását, melyről a hírlapok így adtak hírt:

Mont Blanc mászók is akadtak magyar hölgyek között. Így Pap Amély és Háczky Laura 1883-ban a Grand Mulet-gleccseren tartott rövid pihenő után 11 órai folytonos gyaloglás után feljutottak az örök hó borította csúcsra, hol kitűzték a magyar zászlót.

Szekrényessy hegymászásai előtt – a veszélyes begörcsölés elkerülése végett – alaposan lekezelte izomzatát, melyről így ír: „Minden nagyobb hegymászásom sikerét a Brázay-féle sósborszesszel történő bedörzsölés által is elősegítettem.” Ezekről a nagy teljesítménytúráiról később rendszerint az egész sportágat népszerűsító cikkekben igyekezett beszámolni.

Sportfogadás.

Külön kell megemlékeznünk Szekrényessy Kálmán szintén úttörő tevékenységéről, a sportfogadásról. Ellenfelei (különösen az őt személyes okok mentén gyűlölő Siklóssy László) fogadási szokásain keresztül próbálták kárhoztatni elért eredményeit, illetve egész munkásságát. Siklóssy és a hozzá hasonló elfogult bírálók azonban arról megfeledkeztek, hogy amikor Szekrényessy hazánkban életre hívta a mai napig virágzó sportfogadási rendszert, mindezt angol mintára és elsődlegesen a sport népszerűsítése és fejlesztése érdekében tette.

Szekrényessy cselekvéseinek igazát jól szemlélteti a társadalmi folyamatokat hűen ábrázoló 1889-es írás:

A sport is átalakult […] a mellékfoglalkozás jelzőt kezdi elveszíteni neve mellől. Életfeladat lesz, mely az egyén egész munkássági körét leköti, értelmi erejét igénybe veszi. 

Angliában egyes családoknál több generáción keresztül hagyományszerű a sport-foglalkozás, kenyérkereset s a vagyonszerzésnek alapja. Az arisztokrata a sport terére lép, hogy öröklött nagy neve mellett egyénísége nagyobb relifet kapjon, hogy legjobb társaságban forgalomba jöjjön a neve. Vannak egész tréner és zsoké családok, úgy a Waetherby dinasztia és a Tattersal nevek, melyek egy-egy fogalmat fejeznek ki.

Magyarországon a Szekrényessy név vált elsőként sportfogalommá, mely önmagában a siker bizonyítéka, pl. („Nőnemű Szekrényessy,”„fiók Szekrényessy,” vagy, „Szekrényesi, ki a vizet csak úgy nyesi” stb.)

Az általa alapított első magyarországi Sportfogadási Iroda (abban a lakásban működött, ahol az MTK alapításra került) hirdetési szövege a következőként hangzott:

Egy curiosum „Verseny-fogadás Iroda, Budapest Teréz körút 10. szám. Tétek Magyarország, Ausztria, Németország, Dánia, Francziaország, Anglia és Olaszország minden ló – ügető, vitorlás, evedző, athletikai, iramgép (saját alkotású szava a velocipédre) és úszásversenyeire. Szabály: fuss, vagy fizess! Totalizátor-tétek közvetítése minden versenyre.” 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!